Vad är paintball?

När man utövar paintball använder man en markör, en slags pistol eller gevär som med hjälp av tryck slungar iväg en liten färgfylld boll. Bollen består av ett gelantinlager fyllt med vattenlöslig gelé. Bollen är helt nedbrytningsbar, det vill säga 100% miljövänlig. För att spela krävs skyddsutrustning. En heltäckande ansiktsmask skyddar ögon och huvud från att skadas vid en träff. En paint- ballmarkör räknas i Sverige som ett slags luftvapen, men kräver ingen licens. Reglerna som gäller inom sporten är mycket stränga när det gäller säkerhet- aspekter och statistiken visar att det sker fler skador per person inom golf än inom paintball.

Väldigt förenklat kan man säga att man använder markören i en sport som kan liknas vid en avancerad version av “kull”. En av skillnaderna är att man med hjälp av markörerna kan “kulla” en spelare på långt håll. När en spelare blir markerad(träffad) så lämnar han helt enkelt spelplanen för att återkomma i nästa match. Kroppskontakt är inte tillåten. En annan skillnad är att ett slags flaggspel ingår. Vanligtvis skall lagen ta sig från sin bas (startpositionen) till motståndar-
lagets för att där hämta en flagga. Vilken sedan skall hängas i lagets egen hemmabas.

Paintball är en utpräglad lagsport där samspelthet, strategi, taktik och kommunikation vinner över individuell skicklighet.